• KLIENT: Ostrava - Jih
  • MÍSTO: Ostrava, Česká republika
  • REALIZACE: 2015

Zvlněná barevná krajina v šedi betonu aneb každý může zářit na koberci slávy. Prace se rozvinula po proběhlé rekonstrukci celého kina. Z urbanistického hlediska bylo potřeba prostor před kinem Luna znovu definovat, a to jako „spojeni“ kulturní instituce jasnou urbanistickou osou, která sceluje kino a nový kostel Svatého ducha. V území nyní tvoří nový duchovně kulturní ostrov v moři betonových rozvolněných budov (tak typické pro komunistickou ideologii architektury), blikajících neonů a komerční nízké zástavby nekonečné Výškovické ulice. Architektura exteriéru zakrývá původní stav jako koberec filmových hvězd a vytváří novou krajinu – filmovou a éterickou. „Od začátku
jsme pracovali s myšlenkou zachovat něco z původního stavu, jako určitou stopu doby, v průběhu studie jsme však zjistili, že skoro celý prostor
zachováme, jen stávající betonové květináče ubouráme a zbytek pokryjeme novou vrstvou typickou pro dnešní svět, pryži – jako odkaz na dobu plastu,
která překryje beton z doby minulé. Piazza krajina, která se zde rodí, je doplněna bodovými světly, lampami, které osvětlují stávající stromy, a aktivními vodními prvky s efektem fontány. Pryžová litá vrstva obsahuje
tenké proužky, které z různých směrů vedou k hlavním dveřím kina Luna a graficky člení povrch. Nová pryžová vrstva je v sametovo-vínové
barvě. Design jednoznačně zkvalitňuje tento veřejný prostor a vítá nové návštěvníky či kolemjdoucí, kteří hledají příjemné útočiště k relaxaci či hře, jakých je v prostoru Výškovické ulice pramálo.

Team:
David Kotek, Ondřej Klimek, Martin Křivánek, Zbyněk Jendryka

Podobné projekty