• KLIENT: Manželé Martišovští
  • MÍSTO: Klimkovice, Česká republika
  • DATUM: 2015
  • REALIZACE: 2016-2017

Hlavními determinanty návrhu byla situace na pozemku, možnosti výhledů, orientace ke světovým stranám a v neposlední řadě samotný program objektu.
Cílem návrhu bylo vytvořit rodinné bydlení, které bude splňovat nároky 21. století a zároveň vytvoří příjemný prostor k životu.
Tvar domu vychází z orientace ke světovým stranám, snahy maximalizace výhledů (na blízké Beskydy a Javorníky) a proslunění domu.
Z těchto determinantů tak vzniká zaoblený objekt vytvářející náruč v místě vstupu a naopak panoramatické otevření v interiéru směrem na jih. Celkový tvar je pak ve finále ukotven v magické geometrii zlatého řezu, klotoidy a kombinaci dalších přístupů, které definují středový bod objektu v místě nádvoří. Předprostor objektu je rozdělen na dvě části – v severní části se nachází navrhovaná stodola a v jižní části pak terasa se zahradou. V severní části vzniká zaoblením domu drobné nádvoří, které bude doplněno o strom, který se stane symbolem rodiny.
Strom bude umístěn ve středu klotoidy, která pak definuje celkový tvar domu. Na jižní straně se rozprostírá pobytová terasa, využitelná samostatně díky navržené exteriérové kuchyni a zároveň umožňující propojení s interiérem prosklenou jižní fasádou. Vnitřní uspořádání domu je rozděleno na 2 bloky zázemí a 2 pobytové bloky soukromých a společenských prostor.
Při prostupu domem je tak jasně cítit vnitřní zónování a dům se stává uceleným komplexním životním prostorem.

Team:
David Kotek, Petr Kundrát

Podobné projekty