• KLIENT: Správa železniční dopravní cesty, s.o.
  • DATUM: 2011
  • MÍSTO: Čeladná, Česká republika

Nový objekt zastávky je navržen jako přízemní budova, jejímž dominantním architektonickým prvkem je fasáda z lícových cihel. Architektonický koncept vychází především z místa stavby, kterým je podhůří Beskyd. Zastávka je situována mimo centrum obce a pro příchozí drážní cestou je tak branou do přírody beskydských hor. Při návrhu stavby se vycházelo z jednoduchého půdorysného tvaru s akcentujícím tvarem vystupující střechy s třemi sklony střešních rovin. Byla zavedena podmínka, že bude využito základních přírodních materiálů, jako je dřevo, cihla a dále doplňující konstrukce kamene. Kámen byl využit ve venkovních prostorech, kde pomocí nepravidelně opracované kamenné dlažby dotváří ucelený prostor zastávky. Dispozice budovy zahrnuje čekárnu s navazujícím sociálním zařízením pro cestující, pokladnu se zázemím personálu, místnost skladu a technologickou místnost železniční sdělovací techniky. Stavební řešení zahrnuje, mimo vnitřní prostory, krytou část pro cestující včetně prostoru pro úschovu jízdních kol.

Team:
David Kotek, Kateřina Holenková, Lukáš Bobek, Pavel Krátký

Podobné projekty