• KLIENT: Statutární město Ostrava - městský obvod Krásné Pole
  • MÍSTO: Ostrava, Česká republika
  • DATUM: 2014

Při stavbě této mateřské školy bylo myšleno hlavně na děti a jejich potřeby. Nová mateřská škola má jednoduchý čtvercový půdorys s třemi prostornými samostatnými třídami, vzdušnou jídelnou a otevřeným centrálním prostorem pro společné hry. Ve třídách jsou závěsy, které umožní prostor rozdělit na malé „pokojíčky“ ve chvíli, kdy přijde doba odpoledního odpočinku dětí. Díky oknům umístněným v různých výškových úrovních děti vidí ven nejen v době odpočinku, ale i v momentě, když si budou hrát na vzorované podlaze připomínající vrstevnice či letokruhy. Každá ze tříd má samostatný vstup na vlastní venkovní terasu, kde si děti budou mít možnost hrát v případě příznivého počasí. Povrch venkovních skladů hraček je pojat jako tabule na kreslení, která dává prostor pro rozvoj dětské tvořivosti. Fasáda je tvořena vodorovnými dřevěnými profily s větší roztečí, díky čemuž jde vidět podkladní barevný rošt a šedočerná fasádní fólie. Tím se dětem odkrývají útroby budovy a hravou formou ukazují „jak školka funguje“. Tato stavba získala čestné uznání v soutěži Dům roku za rok 2013, kterou vypisuje statutární město Ostrava.

Team:
David Kotek, Alžběta Broďániová, Pavel Nitra

Podobné projekty